HIRDETÉS

Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is tart előadásokat a Mesteriskola "sztárja". A legjobb kérdéseket ingyen belépővel honoráljuk.

Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Manitu » 2008.12.22. 16:29

Kép

Eckstein-Kovács az egyike a kevés markáns rommagyar politikusnak. Bevállalós típus, ezt jelzi az is, hogy most, december végén, egy nagyonis átmeneti időszakban elvállalta meghívásunkat.

eckstein.ro >> http://www.eckstein.ro
transindex eckstein-cimkék >> http://itthon.transindex.ro/?cimke=91

Kérdéseiteket január 13-ig várjuk. Írjatok ékezettel, a válaszok megjelennek a Transindex közéleti rovatában!
Manitu
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008.12.17. 15:44

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Hancúrpanna » 2008.12.23. 19:21

A remények elszálltak, újak pedig még nem rémlenek a láthatáron. RMDSz, hogyan tovább? Ellenzékben milyen esélyeink vannak? Az erdélyi utak felújításának most már annyi? Mi lesz a magyarsággal egy újabb négy esztendős periódus alatt?
Bújj hozzám, én megvigasztallak.
Avatar
Hancúrpanna
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2008.12.23. 17:09

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: krox » 2008.12.23. 21:52

- Ön szerint nyertese e az RMDSZ a választásoknak, mint ahogy Markó Béla mondta az SZKT-n?
- A választási törvény algoritmusa, vagy az RMDSZ vezérkara juttatta-e Kötő Józsefet képviselői mandátumhoz?
- A 2009-es RMDSZ kongresszus nem tisztújító. Marad-e Markó Béla az elnök? Egyáltalán, a 430 000-re apadt tulipános pecsétszám miatt kell-e elnökválasztásban, akár rendszerváltásban gondolkodni a romániai magyar politikában?
- Ha Ön szerint kell elitcsere, akkor ki lenne most a legmegfelelőbb elnök(jelölt)?
krox
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2008.12.23. 21:43

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Pishtike » 2008.12.24. 02:06

Budapesten élő és hazaköltözni készülő kolozsváriként teszem fel a kérdéseimet
- Ön írta a "szabadelvű vezér" jelzőt? Ha igen akkor miért tartja magát annak ha meg nem akkor mit gondol erről?
- Az RMDSZ támogatottsága a magyarságon belül évről évre csökken. Véleményem szerint az erdélyi magyarok képviseletét Bukarestben más alapokra kéne helyezni. Például: a) Erős civil szervezetek komoly anyagi támogatással és lobival Bukarestben, de nem politikai párt formájában; b) Hathatós tisztújítás az RMDSZ-ben. c) Erdély magyarságát minden szinten (alapítványok, civil szervezetek, egyházak, iskolák, értelmiségiek, munkások, ....) és formában (on-line, rádió, tv, "nemzeti" gyűlés) megmozgató fórum létrehozása a hogyan-tovább megválaszolására. Ön mit javasol a képviselet frissítése érdekében - számomra egyértelmű, hogy szemlélet váltásnak kell bekövetkeznie
- Ha Markó Béla lemondana kit javasolna RMDSZ elnöknek?
- Várhatóan hány RMDSZ munkanélküli fog megszületni 2009 elején az elbocsátások és ellenzékbe vonulás után.
- Milyen megvalósítására a legbüszkébb a 2008-as évben illetve az elmúlt 4 évben
Köszönöm
Pishtike
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2008.12.24. 01:40
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: geno genial » 2008.12.24. 13:03

Indulna-e az időközi kolozsvári polgármester választásokon ?
geno genial
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2008.12.24. 13:00

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: partiumi » 2008.12.26. 11:10

jelöltetné-e magát EP-képviselőnek RMDSZ vagy liberális színekben?
Avatar
partiumi
 
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2008.12.22. 13:12
Tartózkodási hely: Marosvásárhely

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: e.ferencz.judit » 2008.12.27. 09:11

Volt-e olyan törvénytervezete vagy állásfoglalása az RMDSZ-nek, amelyet egészében a Szabadelvű Kör kezdeményezett ? Mi az, amit liberális politikusként megvalósított az RMDSZ-en belül ? Befolyásolta-e a Szabadelvű Kör valamilyen szinten a Szövetség ki- és meghiredetett irányvonalát ?

Mi az, amiről le kell mondania egy szabadelvű politikusnak, aki egy néppárti (tehát konzervatív) alakulaton belül politizál? Milyen feszültségek adódnak ebből a kettősségből?
Kösz,
EFJ
e.ferencz.judit
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2008.12.24. 10:16

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Kóborló » 2008.12.28. 23:02

Szenátor úr, elnézést nem lehet leszokni erről a megszólításról, kérdésem elméleti, ha megszületne az első Erdélyi Magyar Szabadelvű Párt elvállalná az elnöki tisztséget? Illetve a leghitelesebb erdélyi magyar politikusként, nem tartaná célravezetőnek egy ilyen alakulat létrehozását tekintettel arra, hogy az erdélyi magyarok több mint fele nem ment el szavazni az utóbbi választásokon és sokan közülük szívesen adnák voksukat egy ilyen pártra, mert sem a Verestóy féle kövületekkel hiteltelenített RMDSZ-t, sem a Szász Jenő nevével fémjelzett keresztény-konzerv MPP-t nem tartják alternatívának már ami a hiteles érdekképviseletet illeti?
Kóborló
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2008.12.28. 20:05

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: boditamas » 2008.12.29. 19:08

1. Mi a véleménye a következő RMDSZ tisztségeknek a közvetlen, belső választásokon történő, tagság általi megválasztásáról: MKT/TKT tagok, Megyei/Területi Elnök, SZKT tagok, Szövetségi Elnök ?
2. Az előválasztások (tanácsosok rangsorolása, polgármesterjelöltek kiválasztása, régebben a képviselő és szenátorjelöltek kiválasztása) alkalmával tapasztalt problémákat illetően, mi a véleménye a következő javaslatról:
- a kampány álljon annyiból, hogy a jelöltek megjelenitik szakmai-politikai önéletrajzukat és programjukat a helyi irott sajtóban (egyszeri alkalommal, ugyanazon az oldalon, oldalakon) és az interneten (például a megyei szervezet honlapján, vagy a transindexen), a potenciális választók pedig kérdéseket tehtenének fel nekik az interneten keresztül (úgy, ahogy Önnek most), a jelöltek ugyanakkor részt vehetnének egy vitán (főleg ha polgármesterjelöltekről van szó) s a felvételt megjelenitik az interneten, a szöveget kivonatosan a helyi sajtóban;
- a szavazólapon a jelöltek nevei mellett jelenjen meg annak platformnak a neve is, amelynek az illető jelölt tagja, amennyiben ezt a jelölt óhajtja;
- a választási bizottság álljon a jelöltek önkénteseiből valamint a helyi/kerületi RMDSZ szervezet elnökének egy olyan megbizottjából, aki már részt vett választási bizottságban a helyi/országos választásokon;
- azokban a helységekben, ahol a magyarság aránya nagyobb mint 55 %, MPP-s jelölt nem indul és az előválasztás nyomán második helyre szorult polgármesterjelölt is indulni szeretne, akkor indulhasson függetlenként, anélkül, hogy bármilyen retorzió érné a Szövetség részéről;
- a választással kapcsolatos költségeket, amelyek a fentiek alapján nem lennének nagyok – két megjelenités a sajtóban, a választólapok nyomtatási és szállitási költségei-, a jelöltek állanák egyenlő arányban ?
3. Ön szerint milyen birálatok fogalmazhatóak meg Markó Béla 15 éves elnöki tevékenységével kapcsolatban ?
boditamas
 
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2008.12.24. 23:48

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: firkasz » 2009.01.05. 10:17

Üdvözlöm!
1.A sajtósok körében az a hír járja, hogy a PDL-től érkezett az Ön számára egy bukaresti tanácsosi állás. Elfogadná? Ha igen, akkor hogyan kezelné azt a helyzetet, hogy Ön kormány a mellett és az RMDSZ ellenzékben?
2.Számtalan kiértékelésen elhangzott, hogy Ön az új rendszer áldozata. Miért/mitől hiszen Ön egyike volt azoknak, akik szorgalmazták a rendszert, több nyilatkozatában is jónak minősítette.
3. Mit jelent Önnek a liberalizmus?
4. A választási kampányban nem vállalta fel az RMDSZ logót, sablont. Miért?
5.A PDL alapvetően nacionalista párt. Miért jó a kolozsvári magyarságnak, hogy Boc lett a miniszterelnök?
6. Mit szól ahhoz, hogy a Romulus és Remus szobrot megint visszaállították Kolozsváron, és a magyar vezetőségből SENKI nem emelte fel a szavát?

Köszönöm!
firkasz
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.01.05. 10:00

Ellenzék

HozzászólásSzerző: scout » 2009.01.06. 16:17

Kiváncsi vagyok, Eckstein-Kovács Péter, hogy látja magát efajta tisztségviselőként, miközben pártja ellenzékben van. Nem kéne esetleg munkássága ideje alatt lemondani az RMDSZ tagságáról? Az RMDSZ jelenleg amúgy is nehezen illeszkedik be az ellenzéki szereppbe. Példaképp olyan RMDSZ tagok kijelentéseit említeném, miszerinte meg kéne hagyni a magyar prefektusi tisztségeket a székelyföldön. De hogyan lehetne a kormánynak "ellenzéket" nyújtani, ha az RMDSZ képviseli a kormányt? Biztos vagyok benne, hogy az RMDSZ-nek sokat segítene az ellenzéki szerep, de kicsit nehezen találja meg azt. Pedig ez az egyetlen eseély arra, hogy a magyarság újra az atlágnál sokkal nagyobb számban menjen el szavazni. Ha nem a kormányzással foglalkozik, több energia jutna a pártépítésre. Ekkor jönn a képbe, Eckstein-Kovács Péter, aki egyfajta kormányzati szerepet tölt be, és az RMDSZ tagja. Az a véleményem, hogy az RMDSZ-nek az lenne a legrosszabb, ha félig kormányon lenne, félig meg nem, miközben a következnégy évben újabb 4 választás vár rá.

Papp Csaba
scout
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.01.06. 15:56

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: firkasz » 2009.01.06. 17:58

Tehát beigazolódtak a sajtóhírek, Eckstein úr elfogadta a PDL által felajánlott helyet. A kérdésem akkor, hogyan látja Ön, hogy lehet úgy együttműködni Basescuval és csapatával,hogy az RMDSZ ellenzékben van? Hajlandó lenne kilépni a szervezetből? Hogyan jár majd el egy olyan helyzetben, amikor a magyarokat képviselő RMDSZt fogja ostorozni a kormánypárt képviselője, vagy az államelnök? Ki mellett fog kiállni? Ugyanakkor milyen lépéseket kíván tenni a romákon és más nemzetiségeken kívűl a magyarság érdekében?
Tisztelettel,
Faragó István
firkasz
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.01.05. 10:00

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: nipeti » 2009.01.06. 22:46

A 2008-as választások - számomra legalábbis - rengeteg meglepetéssel szolgáltak, ha az RMDSZ új, ellenzéki szerepén nem is annyira, a PSD-PDL kormányon annál inkább.
1. Mi a véleménye az új kormány által előállt abszolút többségről? Az ideológiai különbségek ellenére működőképesnek tartja a kormányt?
Nagy szavak, ígérgetések hangzottak el, többek közt Emil Boc miniszterelnök úr szájából is ami a román állami központosítást illeti, dezcentralizációról, az államfő egyenesen helyi autonómiákról beszél. Feltéve, hogy ezek megvalósulnak, a helyi magyarság régi vágya, a területi autonómia szerintem életképtelenné, elavulttá válik.
2. Ha a feltevések megvalósulnak, és romániai valóság lesz a helyi autonómia, akkor mi a magyar kisebbség feladata, szerepe ennek számunkra is megfelelő kiépítésében?
Választásról választásra úgy tűnik, mintha az RMDSZ kampánya során csak a dizájn változna. Ehhez képest meglepést okozott Ön azzal, hogy ebből a nagy szürke (udémérézöld) masszából kitűnt egyedi, személyreszabott, az RMDSZ ha meg nem is tagadó, de mellőző kampányával.
3. Mi volt ennek a kiválásnak, ennek az egyediségnek a fő üzenete?
4. Az új tanácsosi szerepe érzésem szerint nem összeférhetetlen RMDSZ-es szerepkörével, de mindenképpen ellentétes érdekek is találkoznak. Hogyan fogja a helyzetet kezelni hogyha a két érdek teljesen ellentétes politikai viselkedést vár el Öntől?

Tisztelettel,
Nagy-Imecs Péter
nipeti
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.01.06. 22:30

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: krox » 2009.01.10. 10:15

EKP hogyan értékeli csutak István Markó Bélának adott választát: http://figyelo.transindex.ro/?cikk=933?
Mit tartana kisebbségi tanácsadói magvalósításnak Băsescu elnök mandátuma végén?
Megtartja-e Önt Băsescu elnök kisebbségi tanácsadójaként 2014. őszéig? Ha igen, akkor 2014-ben mit tekintene kisebbségi-tanácsadó megvalósításnak?
krox
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2008.12.23. 21:43

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: krox » 2009.01.10. 10:20

Elnézést, ez Csutak István írása: http://reply.transindex.ro/?cikk=104, az imént megadott linket a megválaszolt markói levél van.
krox
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2008.12.23. 21:43

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Lya » 2009.01.10. 13:54

Gratulálni szeretnék az új kinevezéséhez, ami azt jelenti, hogy Önt értékelik ,még akkor is ha a pártja nincs élvonalban .
Kérdésem az lenne , hogy mikorra várható önálló magyar egyetem látrehozása?
Lya
 
Hozzászólások: 369
Csatlakozott: 2009.01.10. 13:46
Tartózkodási hely: Erdély

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Kánya » 2009.01.10. 22:07

Kedves Eckstein-Kovács Péter úr, Ön RMDSz tag: mitõl "szabadelvû" Ön? Azaz, miben küllönböznek az Ön elvei az RMDSz elképzeléseitõl, és miben hasonlítanak? Mégmásként, hogyan férnek össze a küllönbségek az RMDSz elveivel? Vagyis, mi az, ami miatt, minden "szabadelvûségével", még mindig az RMDSz-hez tartozónak tartja magát?
Persze hogy van szabad akaratunk, hiszen nincs más választásunk. (The Hitchens Paradox)
Avatar
Kánya
 
Hozzászólások: 710
Csatlakozott: 2008.12.23. 16:42
Tartózkodási hely: Messzeföldön

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Bip-bip » 2009.01.10. 22:25

  • Hiteles-e az Önről írott wikipédiás szócikk?
  • Én Budapesten élek, lehet, hogy nem vagyok teljesen a képben az RMDSZ belügyeivel, de az utóbbi választást látva, sokszor az volt a benyomásom, hogy az RMDSZ kontraszelektál, minél nagyobb hülye valaki, annál nagyobb az esélye, hogy bekerül a jelöltek közé (Ön, természetesen, kivétel :D ). Ön szerint mit lehetne tenni azért, hogy az erdélyi magyarságot tényleg okos, intelligens, és erkölcsileg is példás emberek vezessék? (Mert az ugye édeskevés, hogy Markó rábök a térképre, és azt mondja, beh nagy kár, hogy 60 év alatt felére csappant az erdélyi magyarság, ha minden marad a régiben.)
Amúgy sok sikert az elnöki tanácsosi tisztséghez!
Mazarin.
Bip-bip
 

Topikzárás

HozzászólásSzerző: Manitu » 2009.01.13. 19:27

Köszönjük a kérdéseket, hamarosan érkeznek a válaszok is.
Manitu
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008.12.17. 15:44

Re: Kérdezzen Eckstein-Kovács Péter, szabadelvű vezértől

HozzászólásSzerző: Manitu » 2009.01.21. 14:09

Eckstein-Kovács Péter válaszai az alábbi linken olvashatók:

http://itthon.transindex.ro/?cikk=8841
Manitu
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008.12.17. 15:44


Vissza: Kérdezzen Müller Pétertől, az egyik legnépszerűbb magyar szerzőtől

cron
Not able to open ./cache/data_global.php