HIRDETÉS

Romániai elnökválasztás - 2009

Rommagyar gumiszoba. Ei cu ei, noi cu voi.

Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.10.23. 21:23

Érvényteleníteni kell a szavazólapokat!

2009. október 16., péntekAz utóbbi hetek politikai fejleményei megerősítik, hogy helyesen döntött a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, amikor azt javasolta székely honfitársainknak, hogy az államelnök-választáson vegyenek részt minél nagyobb számban, és érvénytelenítsék szavazólapjukat.

Az elnökválasztás kapcsán kialakult, tragikomédiába hajló politikai válság mindenki számára világossá teszi, hogy a román politikai elitet kizárólag a hatalom érdekli. Ilyen körülmények között akár természetes reakció lenne a politikától való elfordulás, a távolmaradás az urnáktól.

Azonban két dolgot figyelembe kell venni:

1. A november végi szavazást mindenképp megszervezik.

2. A román hatalom eddig megakadályozta a székelységet, hogy hivatalos népszavazáson foglalhasson állást Székelyföld autonómiájának kérdésében.

Használjuk ki ezt az alkalmat, s tegyük a november 22-i elnökválasztást Székelyföldön autonómia-népszavazássá! Akinek fontos Székelyföld autonómiája, aki csak él és mozog, vegyen részt a szavazáson, s határozottan érvénytelenítse a szavazólapját! Ne hallgasson senki az elnökjelöltek fedezet nélküli ígérgetéseire, de ne is forduljon el érdektelenül a szavazástól. Legyen ezúttal is Székelyföldön a legmagasabb a részvétel, mindenki győzze meg barátait és ismerőseit, hogy vegyenek részt a szavazáson. Ne azért menjünk el szavazni, hogy a legkisebb rosszat válasszuk, hanem azért, hogy határozott tiltakozó megnyilvánulásunkkal cselekvő részesei legyünk a jövő alakításának. Ne válasszunk elnököt Romániának, amíg nem választhatunk Székelyföldnek is!

Ne tegyünk pecsétet egyik jelöltre sem, hanem érvénytelenítsük a szavazólapot több pecsételéssel! Kétségtelen, hogy ez egy közvetett módszere az akaratnyilvánításnak, de esély arra, hogy a világ felfigyeljen rá, az érvénytelenné tett szavazatokat az autonómia melletti akaratnyilvánításként értelmezze.

Marosvásárhely, 2009. október 16.

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke
Ó, ha rózsa bimbó lehetnék
Avatar
powershot
 
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2008.12.30. 18:35

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: obgabor53 » 2009.11.02. 14:59

Mindenki látta már, nincs gyermek ki ne csodálkozott rá valaha is figyelve a mellettünk párhuzamosságban futó sínpár a távolban egy pontba olvad össze, függetlenül attól, hogy előre vagy hátra tekintünk.
Gyerekként sokszor elhatároztam, hogy addig , megyek míg oda nem érek ahhoz a ponthoz, ahol összeérnek a sínek, s megvárom, amikor odaér a vonat…
Azóta sok mindent megtanult az ember, tudja, hogy ez csak az érzékek játéka, ellentmond mindennek, amit a józan ész diktál, s talán meg is mosolyogja gyerekkori lelkesedését, naivitását.
Mert hogy is működik ez, az én értelmezésemben?
Van a két politikai alakulat , akinek munkája párhuzamosan fut egymás mellett. Mind ketten a magyar érdeket próbálják felvállalni… s ha a jövőbe nézünk, - a két, első látszatra ellenséges, politikai párt könnyedén össze tud kapcsolódni, simán el tudja érni, hogy egy pár lehet ez a két párt, felvállalva a nemzet érdekeit. s alig látunk, érzünk, képzelünk bele buktatókat, amik ezt meggátolnák. Csupán akarni kell!
Akarni kell az RMDSZ- nek s akarni kell Szász Jenőnek… tudatosan írtam az elnök nevét hisz ott az történik amit ő akar…ez az ők demokráciája… De én feltételezem, hogy valahogy csak győz a józan ész….? mert ha van valami, ami megkeseríti az ember életét, akkor ez az, a feltételes múlt idő. S ha majd túl leszünk a választásokon… mennyi okos ember lesz, - Istenem…pedig visszanézve a két párt simán (vissza) összeolvadhatna…
Mit össze tudnak agyalni az emberek azon, hogy mi lett volna ha….
Bezzeg, amikor ott voltak, s ideje lett volna a ha- nak, akkor bezzeg közel sem voltak olyan okosak.
De én se akarok annyira bölcsnek látszani, mint amilyen a valóságban nem vagyok, hisz ez rám is ugyanúgy igaz, én is képes vagyok tévedni….
S nézzünk a lelkünkbe, ki nem?
A sínek összeolvadását kinövi az ember, a kapcsolataiét azonban soha, pedig a második lenne a fontosabb.
Párt kapcsolatok mindenhol van, sínek pedig csak néhol.
Ráadásul sötétben egyáltalán nem látszanak a sínek, se közel, se távol. Nézzünk mélyen egymás szemében, meditáljunk… feledjük el a minket ért bántalmakat… ne feledd soha, az intelmet, hogy egy a magyar! s …politikai nézeteinktől függetlenül mindenki szavazzon Kelemen Hunorra! S szavazzunk az alkotmány módosítás ellen!
Ne utólag legyünk okosok!
obgabor53
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.11.02. 14:57

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.11.02. 17:29

azok a sínek az agyadban vannak

vagy ott se

amúgy mindenki szavazzon a saját lelkiismerete szerint


amit elérhet az udmr, hogy az első fordulóban kiejteti Antonescut és így a második fordulóban két komcsi közöt választhatnak a románok

igaz, az udmr eddig mindenkit elárult

mért ne árúlná el a pnl-t?

igazából, mondj egy ésszerű érvet, ami a mellett van, hogy Kelemen Hunor az elnökjelölt és amiért nem lehetett Magyar Összefogás jelöltet állítani, mint az EU választáskor?

Vagy itt most nem volt szükség Tőkés Lászlóra listavezetőnek, hogy bevigye a két udmrst?


Én null szavazatot fogok szavazni, azért mert

1. a román jelöltek nem tetszenek

2. Kelemen Hunor sem

3. amiért nincs Teljes Magyar Összefogás jelölt.

4. azzal az egy szavazatommal sem akarom elősegíteni, hogy a z udmr majd balkáni módon magának, embereinek megint kaparászgassa a gesztenyéket.,

amúgy mind1 melyik román jelölt lesz, mert egyik sem lesz jó az erdélyi magyarságnak. Az udmrének is mindegy, hiszen előbb- utóbb úgyis elér a zsírosbödönig vagy a gesztenyéig :(
Ó, ha rózsa bimbó lehetnék
Avatar
powershot
 
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2008.12.30. 18:35

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: obgabor53 » 2009.11.10. 08:22

kedves "powershot" azt írod nekem, hogy "azok a sínek az agyadban vannak" lehet, de véleményem szerint neked ott sincsen sok... én igazán nem akarlak bántani de... közel egy hetet nem voltam Internet közelben, s ma megnyitva a gépet s látom, hogyan reagáltad le a véleményemet...hát ami azt illeti, lehet hogy neked van vajmi igazad abban, hogy Antonescut szavazva, néhány százalékkal a segítségére lettünk volna...na de hol van itt az árulás amiről beszélsz? S kit is árult el a „udmr” ? Volt olyan ígéret valaha, hogy az RMDSZ a liberális párttal szavaz? Nem emlékszem.
De lépjünk tovább. Feltettél egy nagy kérdést amire te már előre tudod a választ: --” igazából, mondj egy ésszerű érvet, ami a mellett van, hogy Kelemen Hunor az elnökjelölt és amiért nem lehetett Magyar Összefogás jelöltet állítani, mint az EU választáskor? – igaz, hogy tudod a választ?... mert az a tény, hogy az érdekképviselet egy fiatal jelölttel indult, az már eleve egy lépés volt arra, hogy a Magyar Összefogás megvalósuljon...de hát a szász féle politizálás, demokrácia az már ilyen...s sajnos, látom, hogy vannak hívei is. Én igazából nem is ítéllek el. Mindég ilyen volt a magyar...lázongó, elégedetlen, saját fajtájával szemben. Kíváncsi lennék létezik-e véleményed szerint olyan jelölt akire szavaztál volna... Mint már említettem, a múlt hetet, Zala megyében töltöttem. Találkoztam nagyon sok régi és új Fidesz-s barátommal, ők sem értik, miért van szükség a jelenlegi széthúzásra.... Továbbá írod, hogy - Vagy itt most nem volt szükség Tőkés Lászlóra listavezetőnek, hogy bevigye a két udmrst ?. Na kiskomám, itt lehetne beszélni arról kinek kire volt szüksége... Minden tisztelet a püspök úrnak, aki akkor hallatta szavát amikor te, talán nem is voltál meg...de be kell ismerni, hogy bármennyire próbálkoztak egyesek lejáratni úgy a püspök urat mint az érdekképviseletet ez meghiúsult s mára mégis ahogyan te nevezed „udmr” az akire odafigyelnek kül és bel-politikai szakértők. Szóval kishaver ne lázongj, szavazz saját belátásod szerint de ne próbálj befolyásolni senkit a te „magyarszavazatoddal” hisz ennek a „szabadalmát” már mások régen levédték....
obgabor53
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.11.02. 14:57

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: domino » 2009.11.24. 22:38

A pártmedve

Valahol a Nyárádmentén, valahol a Bekecs alján, de lehet, hogy a Bekecsen túl, van egy nagy kerek erdő. Kristálytiszta patakok csobognak át rajta. Énekes madarak százai dalolnak. Röpködnek. Megállnak röptükben dalolva, ha arra kéri őket valaki szelíden. Ha arra kéri őket a vidék szomorú fia.
Van ennek a mesés erdőnek a közelében egy nagy falu. Meg ne sértsem az ott élőket, Kerekerdődnek fogom nevezni ezt a falut. A falu népét különös vita osztotta meg a közelmúltban. Ama csodás kerek erdőben egy ritka-nagy barnamedve ütött tanyát, és rendesen rákapott a falura. A károsultak a kilövését követelték, ám a zöld párthoz közeli elöljárók hallani sem akartak erről. A kérdésnek különös súlyt adott, hogy a választókerület képviselője éppen a környezetvédő párt elnöke, Khan Abbys. Ha semmit nem tesz, elveszti a fél falut, ha meg kilöveti Dörmögit - ezt a nevet adták neki az állatbarátok, - akkor a falu másik felét. És a közvélemény messze földről is figyelte az eseményeket. A közvélemény ilyen.
A megoldást a korábban kegyvesztett Zorro tálalta az elnöknek.
A medve barlangját, és körötte egy félhektárnyi erdőt vasráccsal kell bekeríteni. A rácsokat növényekkel befuttatni, hogy ne keltsen senkiben negatív képzetet. A bekerített területhez utat csináltatnak, és a párt logóját, amely éppen egy medvét ábrázol, jól látható helyen szerelik fel a kerítésre. A párt medvéje lesz innen kezdve Dörmögi! Nem viták, és háborúskodás tárgya, hanem a párt jelképe!
Így is lett. A kerítést előre elkészített elemekből rakták össze, azt megelőzően pedig letettek egy bödön mézet a barlang elé. Dörmögi hamarosan rátalált, fenekére ült, ölébe vette a bödönt és nekilátott. Néha felpillantott a közelben sürgölődő emberekre, de a csemege annyira lekötötte, hogy csak nyalt és nyalt.
A kerítés felavatását nagy ünneppé tette a párt. Ott voltak a hivatalosságok, a pártvezér mellett beszédet mondott Zorro. Többek között ezt mondta:
- Lássátok barátaim, a megosztó medvéből egyesítő pártmedvét tudtunk csinálni. És nem állunk meg itt. Konkáv közéletet akarunk - itt Zorro kinyújtotta maga előtt a markát ,- amely a hatalom által belehelyezett értéket megtartja, nem pedig konvex közéletet - itt Zorro a markát lefelé fordította, - amely kihullatja értékeinket. Utakat fogunk építeni, és ha elkészültek, kitaláljuk, milyen objektumokat építünk azok végére, hogy általuk az útépítés értelmet nyerjen. Ma azt mondjuk: Két pogány közt egy hazáért! Azt is mondjuk: Navigare necesse est, vivere non est necesse. Meg azt is mondjuk, ha kicsi az öltöny, nagyobbat kell szabni! Sokan talán azt fogják mondani, ezeknek a mondatoknak itt és most nem sok értelmük van. De a feladatunk éppen az, hogy közös munkával minden értelmetlenséget, amit az idők folyamán elmondtam, megtöltsünk értelmes tartalommal. Ez a mi munkánk, ez a mi felelősségünk. Lássátok feleim szümtükkel a medvét!
Nagy tapsot kapott Zorro. A pártelnök négyszemközt megkérdezte tőle, szerinte a környezetvédelmi hatóság mit fog tenni?
Zorro csodálkozva ránézett:
- Megnyerjük a választásokat, nem? És ha kormányba kerülünk, gondolom, mienk a környezetvédelmi tárca.
- Igen - mondta mosolyogva a pártelnök. És már tudom azt is, ki lesz a miniszter.
- Annak nagyon örülök! - mondta Zorro, Dörmögi pedig közbebrummogott.
- Elnököm, azt hiszem, bödönt kell cserélni! Elfogyott a méz.
domino
 
Hozzászólások: 107
Csatlakozott: 2009.11.06. 21:14

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: powershot » 2009.11.25. 06:23

obgabor53 írta:kedves "powershot" azt írod nekem, hogy "azok a sínek az agyadban vannak" lehet, de véleményem szerint neked ott sincsen sok... én igazán nem akarlak bántani de... közel egy hetet nem voltam Internet közelben, s ma megnyitva a gépet s látom, hogyan reagáltad le a véleményemet...hát ami azt illeti, lehet hogy neked van vajmi igazad abban, hogy Antonescut szavazva, néhány százalékkal a segítségére lettünk volna...na de hol van itt az árulás amiről beszélsz? S kit is árult el a „udmr” ? Volt olyan ígéret valaha, hogy az RMDSZ a liberális párttal szavaz? Nem emlékszem.
De lépjünk tovább. Feltettél egy nagy kérdést amire te már előre tudod a választ: --” igazából, mondj egy ésszerű érvet, ami a mellett van, hogy Kelemen Hunor az elnökjelölt és amiért nem lehetett Magyar Összefogás jelöltet állítani, mint az EU választáskor? – igaz, hogy tudod a választ?... mert az a tény, hogy az érdekképviselet egy fiatal jelölttel indult, az már eleve egy lépés volt arra, hogy a Magyar Összefogás megvalósuljon...de hát a szász féle politizálás, demokrácia az már ilyen...s sajnos, látom, hogy vannak hívei is. Én igazából nem is ítéllek el. Mindég ilyen volt a magyar...lázongó, elégedetlen, saját fajtájával szemben. Kíváncsi lennék létezik-e véleményed szerint olyan jelölt akire szavaztál volna... Mint már említettem, a múlt hetet, Zala megyében töltöttem. Találkoztam nagyon sok régi és új Fidesz-s barátommal, ők sem értik, miért van szükség a jelenlegi széthúzásra.... Továbbá írod, hogy - Vagy itt most nem volt szükség Tőkés Lászlóra listavezetőnek, hogy bevigye a két udmrst ?. Na kiskomám, itt lehetne beszélni arról kinek kire volt szüksége... Minden tisztelet a püspök úrnak, aki akkor hallatta szavát amikor te, talán nem is voltál meg...de be kell ismerni, hogy bármennyire próbálkoztak egyesek lejáratni úgy a püspök urat mint az érdekképviseletet ez meghiúsult s mára mégis ahogyan te nevezed „udmr” az akire odafigyelnek kül és bel-politikai szakértők. Szóval kishaver ne lázongj, szavazz saját belátásod szerint de ne próbálj befolyásolni senkit a te „magyarszavazatoddal” hisz ennek a „szabadalmát” már mások régen levédték....


1. az agyamba, hogy mik vannak, azt nem tudhatod :)

2. A Magyar Összefogás azt jelentette volna, ha az UDmR ajelölt kiválasztásakor egyeztet más magyar pártokkal, szövetségekkel (EMNT, SZNT stb)

3. Megnyugtatlak, megvoltam már 1989-ben, sőt, de ez nem ide s nem rád tartozik.

4. Kishaver az apukád veled. Pártaktívisták mindig voltak s lesznek. Ezzel nincs is semmi gond.

Besimulni a tájba, a zsírosbödönbe, ez is egy magatartás. Isten áldjon. :)

5. Érvénytelent szavaztam s a második fordulóban is azt teszem.
Mert nincs olyan jelölt, aki az erdélyi magyarság, s ezen belül a székelyek érdekképviseletét felvállalná. Nemcsak szóban, tettben is.

6. Figyeld közben az erdélyi sajtót is, ha van időd a csonkamagyar barangolásaid ideje alatt (is). AZ RmDSZ már alá is írt a PNlvel, de Geona nevét ki nem ejtette. Lebegtet. Locsog. Balkanizálódik. Balkanizálódott. Sajnos. :(
Ó, ha rózsa bimbó lehetnék
Avatar
powershot
 
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2008.12.30. 18:35

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: ata » 2009.11.27. 21:30

Megfontolandó cikk a mai Krónikából:

Autonómia-népszavazássá alakítanák az elnökválasztást

Egy civil kezdeményezés aláírói azt javasolják a Székelyföld lakóinak, hogy vegyenek részt az elnökválasztás második fordulóján, de ne a két jelöltre szavazzanak, hanem írják fel a szavazólapokra az autonómia szót és erre üssék a pecsétet. Az RMDSZ nem hisz a kezdeményezés sikerében.
Kép
A kezdeményezők illusztrációja a felhíváshoz

Autonómia-népszavazássá alakítanák az elnökválasztás második fordulóját egy civil kezdeményezés aláírói. A dokumentum kezdeményezői – Ferenczes István csíkszeredai költő, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Csinta Samu újságíró, Kovács Szilamér geológus, Bakk Miklós politológus, Egyed Ákos történész, akadémikus és Gazda József író, tanár – azt javasolja a Székelyföld lakóinak, hogy vegyenek részt az elnökválasztás második fordulóján, de ne a két jelölt egyikére szavazzanak, hanem írják fel a szavazólapra „saját jelöltjüket, az autonómiát”, és erre nyomják a pecsétet. Az aláírók abból indulnak ki, hogy az elnökválasztás második fordulója nem nyújt választ a székelyföldi autonómiaigényre, és még arra sem kínál lehetőséget, hogy az államszerkezet reformjának a meghirdetésekor nyíltan megvitassák a Székelyföld státusát. „Írjuk fel tehát jelöltünkként az AUTONÓMIÁ-t is a szavazócédulára, és erre üssük a szavazatunkat jelentő pecsétet!” – fogalmaz a felhívás. Az aláírók azt remélik, az autonómiaszavazatok láthatóvá teszik majd a Székelyföldet a választási térképen.

„Ez fontos jelzés lesz arra nézve, hogy a román politikai rendszer jelenlegi működése, és az a kínálat, amelyik a második fordulóban megjelenik, nem elégíti ki ezt a választó közösséget” – magyarázta a Krónikának Bakk Miklós politológus. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára elmondta, már az első fordulóban is érzékelhető volt, hogy a Székelyföldön nemcsak a távolmaradás nagyobb, hanem az érvénytelenített szavazatok aránya is magasabb az országos átlagnál. Hozzátette, a mostani akció azért lehet sikeresebb, mert nincs már versenyben magyar jelölt, és azt sem tartotta mellékesnek, hogy ezúttal nem a szavazat érvénytelenítésére, hanem a hiányzó alternatíva megjelenítésére biztatják a választókat. „Persze, tudjuk, hogy ez csak szimbolikus gesztus, de a nagypolitikai irányzatok is sokszor szimbolikus elemekből épülnek fel” – érvelt Bakk Miklós.

A politológus nem tartotta valószínűnek, hogy a felhívással sikerülne vitatémát adni a második választási fordulóra készülő elnökjelölteknek. Hozzátette viszont, hogy számít arra: a magyar érdekképviseletet felvállaló pártok komolyan veszik a jelzést, és vagy támogatják, vagy a későbbi koalíciós tárgyalásokon ennek hatásaként megpróbálnak új elemeket bevinni a koalíciós programba. „Hangot kell adni annak, hogy két olyan szereplő versenyez az államfői tisztségért, akiknek az utóbbi időben nem volt pozitív üzenetük a Székelyföld számára, mégis igényt tartanak a székelyföldi szavazatokra” – fejtegette a politológus. Meglátása szerint a jelöltek a magyar érdekeket képviselő pártokkal kötött taktikai együttműködésekkel próbálják megszerezni a magyar szavazatokat, ez pedig stratégiailag nem jó a Székelyföld számára. „Ha ez az akció jelzéssé válik az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt számára, már elérte a hatását” – jelentette ki Bakk Miklós.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke nem látja értelmét a Székely Nemzeti Tanács elnöke által is támogatott kezdeményezésének. „Az SZNT a választások előtt is arra buzdította a székelyföldieket, hogy érvénytelenítsék a szavazólapokat, de nyilván nem lehetett megállapítani, hogy mekkora sikere volt a kezdeményezésnek. Az autonómia ügyéért véleményem szerint nem így kell harcolni. Kíváncsi vagyok, hány személy fog csatlakozni a kezdeményezéshez, bár ezt sem lehet majd megmérni szavazatszámláláskor” – kommentálta kezdeményezést a Krónikának Kovács Péter.
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: ata » 2009.11.27. 22:42

Itt az eredeti kezdeményezés: http://autonomia.kerekasztal.ro/ , aki akarja alá is írhatja a felhívást.
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Romániai elnökválasztás - 2009

HozzászólásSzerző: hnockh » 2009.11.28. 15:25

Elnököm, azt hiszem, bödönt kell cserélni! Elfogyott a méz.

...bödönt cserélhetnek ...de mit tesznek belé... :lol: :lol:
Az nem biztos , hogy ha másképp lessz akkor jobb is lesz . Az viszont biztos ahoz ,hogy jobb legyen másképp kell lenie...
Avatar
hnockh
 
Hozzászólások: 299
Csatlakozott: 2009.03.29. 09:37
Tartózkodási hely: Csixereda


Vissza: K Ö Z É L E T

cron
Not able to open ./cache/data_global.php