HIRDETÉS

Magyarország most

Kameruni árusok tört angolsággal árulják a japán motívumos kínai törülközőket a pannonmagyar deszkásoknak.

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: Kánya » 2009.12.19. 18:21

endígarszia írta:
Kánya írta:Te janitschar. :mrgreen:

:)
Igen, közben rájöttem, hogy nemigazán volna realista. (Nem mintha valaki felvilágosított volna, milyen fórumok ezek.)
Még akkor sem, ha, folyó év november 7-én olyanokat mondott volt a "Die Welt"-nek MO-ról, a magyarokról, saját érzelmeirõl/hovatartozásáról (olvashattad a "NépSzabadság"-, "MagyarNemzet"-, ""168 óra"-, stb-ben), hogy november 10-én már ki is magyarázta volna (ugyanannak a Tilman Krause úságírónak).
Namármost, mindezek fényében (de ettõl függetlenül is), megérthetõ-e (de (megintcsak) ettõl függetlenül: jogos is) az olyanok véleménye, kik szerint Kertész Imre utálatos egy alak?
Függetlenül attól, hogy zsidó, vagy sem. (Vagy esetleg, egyenesen a zsidóság szégyene - ahogy én ismerem a zsidókat.)
Jut eszembe: "az igazság az, hogy igazság nincs: csak tények vannak".
8-)
Persze hogy van szabad akaratunk, hiszen nincs más választásunk. (The Hitchens Paradox)
Avatar
Kánya
 
Hozzászólások: 710
Csatlakozott: 2008.12.23. 16:42
Tartózkodási hely: Messzeföldön

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2009.12.19. 23:52

Kánya írta:Namármost, mindezek fényében (de ettõl függetlenül is), megérthetõ-e (de (megintcsak) ettõl függetlenül: jogos is) az olyanok véleménye, kik szerint Kertész Imre utálatos egy alak?
Függetlenül attól, hogy zsidó, vagy sem. (Vagy esetleg, egyenesen a zsidóság szégyene - ahogy én ismerem a zsidókat.)
Jut eszembe: "az igazság az, hogy igazság nincs: csak tények vannak".
8-)


Hogy egy híres idézettel kezdjem: Lófaszt, mama! A tények pont olyan rugalmasan kezelhetőek, mint a feltételezett igazság. Nézőpont kérdése csak. Ez azonban mellékszál. A lényeg, hogy Kertész nyilatkozatát az MTI gyenge fordításban tette közzé és (bár, engem az sem háborított volna föl, ha tényleg azt mondja) rögtön kitört az elmebaj, bizonyítván, mennyire igaza volt, amikor azt állította, hogy A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha.
Amúgy meg, fogalmam nincs, téged mi háborít? Éltél Budapesten? Éltél Berlinben? Nem igazán, hmm? Nekem Berlin kimaradt, nem tudom összehasonlítani az életminőséget. Szóval, döntsd el, mi nem tetszik, hogy könnyebb legyen itt van a második interjuh(by Nelli) az inforádióból.

"Az íróval ezúttal is az a Tilman Krause beszélgetett, aki az újság november 7-i számában megjelent interjút készítette. "A Nobel-díjas író élesen bírálta országát" - emelte ki a beszélgetés alcímében Krause, emlékeztetve: a múlt szombati, az író 80. születésnapja alkalmából készült interjúban Kertész Berlinhez fűződő viszonyáról, a holokauszt általa történt irodalmi feldolgozásáról, írói példaképeiről és a mai Magyarországhoz fűződő "feszült viszonyáról" beszélt.

Ez utóbbival kapcsolatos kijelentéseit hevesen vitatják az országban - állapította meg a bevezetőben Krause.

Arra a felvetésre válaszolva, vajon a magyarok nem viselnek-e el semmiféle kritikát, az író kijelentette: "Mindenesetre vezető magyar médiumok, mint a Népszabadság és a Magyar Nemzet napilapok vagy a 168 óra című hetilap internetes kiadásukban meghamisítva adták vissza beszélgetésünket. Abból a megfogalmazásomból, hogy a szélsőjobboldal és az antiszemiták a hangadók (Rechtsextreme und Antisemiten haben das Sagen) az lett, hogy Magyarországon a szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak. Vagy azt a megállapításomat, hogy a magyarok régi káros szenvedélyei, a hazugság, a dolgok elfojtására irányuló hajlamuk ugyanúgy jelen vannak, mint korábban (Die alten Laster der Ungarn, ihre Verlogenheit und ihr Hang zum Verdra:ngen, gedeihen wie eh und je"), úgy rövidítették le, hogy Magyarország a hazugok országa.

Fordítás - ferdítés?

Ezek természetesen olyan kritikus pontok, amelyekre a magyarok érzékenyen reagálnak, a fordítások azonban apodiktikusabban csengenek, mint ahogy fogalmaztam."

Kertész igennel válaszolt a Die Welt újságírójának arra a kérdésére, vajon az a gúny, amellyel újra és újra kollektív identitásokról beszél, egy tabu megdöntését jelenti-e honfitársai számára? "A magyarok nem ismerik az iróniát - a képzetteket kivéve" - tette hozzá az író.

A Die Welt munkatársa a továbbiakban azt állította, hogy Kertész Imre polémiájával egy Németországban és Ausztriában erősen elterjedt irodalmi hagyományt követ, amely Thomas Mann vagy Karl Kraus és Thomas Bernhard alapján "a nemzeti önszidalmazáshoz való kedvnek" nevezhető. "Ez a hagyomány egyáltalán nem létezik Magyarországon?" - tette fel a kérdést Krause.

Thomas Mann nyomdokain

Kertész szerint "nem csak hogy nem létezik, Magyarországon nem is ismert, hogy más országok rendelkeznek ezzel a hagyománnyal". "Thomas Mann és Karl Kraus a magyar polgárság körében egykor sokat olvasott szerzők voltak. A magyar polgárság azonban megszűnt. Megmaradtak a nemzeti örökség humortalan védelmezői, akik minden kritikát a saját fészekbe való piszkításként akarnak megtiltani".

Az újságíró arról kérdezte Kertészt, vajon az általa megfogalmazott bírálatra történt dühödt reagálás összefügg-e azzal is, hogy érzékeny pontot érint? "Igen, természetesen" - jelentette ki válaszában Kertész, hozzátéve: "Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy Magyarországon van egy olyan hű közönségem is, amelyik érti ezt az iróniát. Ez a közönség azonban nem rendelkezik a nagy internet platformokkal."

Végezetül Krause azt kérdezte, vajon az író a jövőben nagyobb tekintettel lesz-e a magyarok érzékeny pontjaira? "80 éves vagyok. Megvan a magam stílusa, és meg is fogom azt tartani. És remélem, hogy a jó szándékú emberek a jövőben is megértenek engem. Azzal is együtt kell azonban élnem, hogy továbbra is vannak olyan befolyásos magyarok, akik félre akarnak érteni, és meghamisítanak" - jelentette ki válaszában Kertész Imre."


http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-314369

Ami viszont a zsidóproblémádat illeti(mert az van neked, nem is kicsi), ha 3 sornál többet olvastál Kertésztől, akkor hogy repedt faszba nem hallod meg, hogy egyszerűen nem hagyja magát ilyen ótvaros skatulyákba belegyömöszölni, hogy zsidó meg sváb meg melanéz...stb?! Se szemed, se füled erre? Százszor elmondta, hogy a hitlerizmust nem mint a zsidókkal szembeni kibaszást írta meg, hanem mint az eluralkodó totalitariatus ideológia, általa megismert formáját! És jó magasról tesz ő arra, hogy a "zsidóságnak" mi a véleménye róla. Már amennyire te ismered őket, amire azért én nem fogadnék nagy összegben. :mrgreen:
Azért, mekkora flash már, hogy egy faszi megírja, hogy szolgáltatta ki őt a saját országa, Magyarország, a náci németeknek, erre Nobel-díjat kap és míg világ a világ, az lesz odaírva a Nobel-díjasok listájára, hogy Kertész Imre, Magyarország! Fasztuggya, tán az oroszok is szégyellik Szolzsenyicint... :lol:
Föl-föl, ti rabjai a földnek!
Avatar
endígarszia
 
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009.01.04. 14:49

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: Kánya » 2009.12.20. 18:18

endígarszia írta:Amúgy meg, fogalmam nincs, téged mi háborít?

:)
Ugyan melyik sorom tünt felháborodottnak?
Sõt - nálam a muki el van kategorizálva / be van sorolva azon mindennapiak közzé, akik kétségbeesetten igyekeznek eredetinek tünni - még akkor is, ha õ, sajátmagától, nem akaródzna "belegyömöszölõdni semmi skatulyába".... :D
"Das ist mir scheissegal, was das Arschloch Ungarn fühlen, weil ich kein Ungar bin!" - mellesleg, tudomásom szerint többször is kijelentette, hogy õ nem magyar.
Feltételezem, hogy azt még nem jelentette ki, hogy õ német lenne ("Ich bin ein Berliner").
Azt nem tudom, milyen "magasról tesz õ arra, hogy a zsidóságnak mi a véleménye róla" - az izráeli sajtónak nem az európai pletyka a legfontosabb - egy háborúban (honfoglalásban) megérett nép nemigazán érzékeny véleményre - esetleg inkább a kissebbségüket nem kinõtt egyéb rétegek/nemzetek a Kárpátmedencében, (A MaZsiHiSz közgyûlés jegyzõkönyve szerint, ugyan letárgyalták a "KertészImre-ügyet", de semmi elmarasztaló/neheztelõ véleményt nem jegyeztek le.)

"Bolond gondolatai mindenkinek vannak, csakhogy a bölcs nem mondja ki õket" - így az a Wilhelm Bush, akinek aforizmáit nagyonis jól kell ismerje Kertész Imre.
Valahol úgy volt lesajnálva, mint "hontalan személyiség, gyökértelen kultúrájával".
A mai NépSzabadság úgy ment(eget)i, hogy lenaívozza (értsd: szenilisnek találja).

Sokkal fontosabb lenne felismerni, hogy az az ominózus ThomasMann-szellem MO-on szélsõjobboldali indulatokat gerjeszt - leginkább történelmi-, de szociálpolitikai okokból is - (ma még) nem tesz jót neki.
Persze hogy van szabad akaratunk, hiszen nincs más választásunk. (The Hitchens Paradox)
Avatar
Kánya
 
Hozzászólások: 710
Csatlakozott: 2008.12.23. 16:42
Tartózkodási hely: Messzeföldön

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: vagogeza » 2009.12.20. 19:52

Kánya írta: lenaívozza (értsd: szenilisnek találja).

Pedig bizony ebbõl a 'hiszékeny'-bõl én még akkor sem a 'szenilist' értettem volna ki, ha történetesen még magyarul is helyesen lenne írva. :o

Feltételezem, hogy azt még nem jelentette ki, hogy õ német lenne ("Ich bin ein Berliner").

Én meg azt feltételezem, hogy ezzel még maga JFK sem azt szándékozta kijelenteni, hogy márpedig õ német lenne. Sott©!

S aztán a többi? :? ... na, szóval van itt képzavar bõvivel.
Meg sok, nagyon-nagyon sok alkimista kvázi tudomány ... :mrgreen:
vagogeza
 

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: endígarszia » 2009.12.20. 21:50

Kánya írta:Namármost, mindezek fényében (de ettõl függetlenül is), megérthetõ-e (de (megintcsak) ettõl függetlenül: jogos is) az olyanok véleménye, kik szerint Kertész Imre utálatos egy alak?
Függetlenül attól, hogy zsidó, vagy sem. (Vagy esetleg, egyenesen a zsidóság szégyene - ahogy én ismerem a zsidókat.)
J
8-)
Kánya írta:Azt nem tudom, milyen "magasról tesz õ arra, hogy a zsidóságnak mi a véleménye róla" - az izráeli sajtónak nem az európai pletyka a legfontosabb - egy háborúban (honfoglalásban) megérett nép nemigazán érzékeny véleményre - esetleg inkább a kissebbségüket nem kinõtt egyéb rétegek/nemzetek a Kárpátmedencében, (A MaZsiHiSz közgyûlés jegyzõkönyve szerint, ugyan letárgyalták a "KertészImre-ügyet", de semmi elmarasztaló/neheztelõ véleményt nem jegyeztek le.)

Akkor most koherenciázzad össze magad.
Ahhoz, hogy te azzal a hosszabbik német mondattal azt próbálod sugallani, hogy azt Kertész mondta valamikor is, nna, ahhoz azért vastag bőr kell. Itt ért véget számomra az ezirányú kommunikáció veled.
Nem uncsi ez, Kánya pajtás? Itt állsz, egy élet munkájába beleőszült szakállal, vélhetőleg elviselhető anyagi körülmények között, legmegterhelőbb tevékenységed a Nelson Park-i galambok etetése kéne legyen, erre te ilyen szánalmasan bárgyú provokációkkal próbálkozol ?! :roll:
Ok, én voltam a fasz, minek reagálok, ígérem, többet nem teszem, hacsak nem erőlteted meg jobban magad. Nem biztatásképpen mondtam, csak amolyan szófordulat, nna.
Föl-föl, ti rabjai a földnek!
Avatar
endígarszia
 
Hozzászólások: 221
Csatlakozott: 2009.01.04. 14:49

Re: Magyarország most

HozzászólásSzerző: Kánya » 2009.12.21. 05:25

endígarszia írta:Akkor most koherenciázzad össze magad.

A'szem, nekem is elegem volt belõle: alapjaiban különböznek mentalitásaink, és nem úgy látom, hogy igyekeznél (ha nem is elfogadni, de legalább) megérteni, hogy ez is legitím, és - kezdem unni a mások hímestojásairaravigyázást is, pláne, hogy én valahogy abba a helyzetbe kerültem (kor, jólét, fenetudja), hogy nem látom õket.
Sose hittem volna, hogy ennyire megváltozik az ember: megboldogult erdélyi koromban mind azon nevetgéltem, mennyire gyermetegek az amerikaiak - hogy ma, 30-40 év távlatából, mind azon csodálkozzam, mennyire gonoszak is az európaiak. (Nnajó, "gonosz" az nem a szó - hanem inkább rosszrahajló: ha zsidóvicc, akkor az mindjárt "antiszemita"; ha gyerekszáj, akkor mindjárt "pedofil", ha mosolyog, akkor "homokos", ha kedves, akkor "ki akar rabolni", ha pénze van, akkor azt "be kell csapni" - meg ilyenek, nnah.)
Ha én elmegyek farmernek, magától értetõdik, hogy kérges lesz a tenyerem - saját érdekemben: nehogy feltörjön.
Izráel népe röpke 60 év alatt hazát kovácsolt magának (tekintsünk most el az azt megelõzõ ideológiai munkától, misztikumtól, mítoszoktól). Az a mese, hogy "õsi föld", az marhaság: azon az alapon túl sok nép igényelhetne túl sokat olyanoktól, akiknek hirtelen nem lenne hova menni. Õk igenis hont foglaltak maguknak - az ezzel járó durvaságokkal együtt - és ezzel, nemzetté kovácsolódtak. Ha van valakivel valami bajuk, legszivesebben "odabasznának". Pechjük is van: nem antiszemitázhatják le az arabokat, mert azok is sémik, hehehe.
Egyik barátom fia nemrég halt meg sugárzásbetegségben - pedig nagyon sokáig kezelte õt a katonaság. Azonban, sose hallottam õtet panaszkodni. De az apját sem (csak bevallásosodott szegény).
Ezzel szemben, a (kelet-közép)európai (mondjuk ki: magyar) zsidóság jellegzetesen kissebbségként viselkedik: jaj, nehogy túl a központban legyünk, jaj, nehogy valaki megtudja, hogy köztünk is vannak romlott almák, jaj, a Síp-utcát/Dohány-utcát befútta a szél szeméttel, vajon nem az antiszemitizmus sárkányfeje ez, jaj, mik történhetnek, mert mik történtek, meg mindilyen.
Na, emezekhez tartozik KertészImre - amazok szégyenére - ha má' végletekben akarunk beszélni (hogy érdekesebb legyen). Jut eszembe: nem tudom, mi a bajod az idézetemmel - hisz' ismételten kijelentette, hogy nem tartja magát magyarnak.

Sokkal nagyobb baj az, hogy (szerintem) a magyarságnak is vannak "kissebbségi" tempói - gondolom, visszamaradt az osztrák-magyar idõkbõl. Nem úgy ám az õt körûlvevõ népek (szlovén?, horváth, bosnyák, szerb, román, ukrán? szlovák, cseh), melyek felfejlõdtek nemzeteknek. Az egész környéken a magyar a lúzer. :(
Persze hogy van szabad akaratunk, hiszen nincs más választásunk. (The Hitchens Paradox)
Avatar
Kánya
 
Hozzászólások: 710
Csatlakozott: 2008.12.23. 16:42
Tartózkodási hely: Messzeföldön

Előző

Vissza: V I L Á G

cron
Not able to open ./cache/data_global.php