HIRDETÉS

Gyergyóújfalu

Tiéd a város, magadnak rombolod.

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: ata » 2010.06.26. 21:05

Hogyan lehet eljutni Gyergyóújfaluba? ;) Ide katt!
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Falunapok 2010

HozzászólásSzerző: ata » 2010.06.28. 12:01

Az idei falunapok alatt sor kerül Bajkó Péter magyar királyi honvédszázados szobrának avatására, a százados Emlékirataim című kötetének bemutatására. Jelentős esemény lesz a nagyszámú meghívott néptánccsoport fellépése.
Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó lesz a helyi Molnár Antal fúvószenekar megalakulásának 100. évfordulójára.
A helyi Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete állatkiállítást szervez.
Esténként koncerteken szórakozhat a közönség, a fellépők között megtaláljuk Charliet, a Knock Out és a Haverock együtteseket.
A teljes program elérhető a híreknél.
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: ata » 2010.07.02. 10:15

Cikk a Hargita népéből:
Beárnyékolt gyergyóújfalvi falunapok
Kis költségvetésből nagy ünnep kezdődik pénteken Újfaluban. A polgármester állítja, elsősorban az újfalviaknak szól a falunap, van viszont, aki úgy véli, politikai ellentétek miatt éppen az újfalvi gyerekek egy csoportját fosztják meg a fellépés lehetőségétől.

Háromnapos ünnep veszi kezdetét Újfaluban. Az idei falunapok kiemelt rendezvénye Bajkó Péter nyugalmazott magyar királyi honvédszázados szobrának avatása, Emlékirataim című kötetének bemutatása 13 órától a templommal szembeni téren. Kulturális műsorokkal folytatódik a program, szombaton Nemzetközi Fúvószenekari Találkozóval ünneplik, hogy százéves a gyergyóújfalvi Molnár Antal Fúvószenekar. Lesz borkóstoló, divatbemutató, koncert és buli, vasárnap pedig a szentmise után állatkiállítás a gyergyóújfalvi Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete szervezésében. Bemutatkoznak a helyi fuvarosok, nem marad el a láncfűrészverseny, illetve a tábortűz és tűzijáték sem.
Program van bőven, mindenkinek. Vagy mégsem?

Vita van, a citeraszó elmarad
„Úgy látszik, nem kellünk” – mondja Balla Julianna, aki Gagyi Ignáccal közösen tanítja citerázni a helybéli gyerekeket. A két idős ember régóta pengeti a húrokat, még a Megéneklünk Románia Fesztiválon is felléptek. Felkérésre kezdték el a gyermekek oktatását, a Gyergyói Nőkert Egyesület unszolására. Citerákat készíttettek, akár harminc gyerek is tud egyszerre játszani. Ottjártunkkor Juci néni házában próbált a legjobb öt ifjú citerás. Ezúttal kedvtelésből, hisz a tervezett falunapi fellépés meghiúsult.

Elekes-Köllő Márta, a citerások verbuválója és segítője állítja, az egész alapja az MPP–RMDSZ konfliktusban gyökerezik. Politikai ellentétek áldozatai a gyerekek. „Egy önkormányzati képviselő kérte tanácsülésen, legyen benne a falunapi programban a citerás gyerekek fellépése is. A jegyzőkönyv is bizonyítja ezt, mégis kihagyták. Pedig a gyereknek mi jelenti a sikerélményt? Ha megmutathatja tudását színpadon a rokonoknak, ismerősöknek, mert már több helyen felléptek, nagy tapsot kaptak, itthon is szerepelhetnének. Azt mondják, lépjünk fel a helyi tehetségek bemutatkozása programban. Mi már nem kell bemutatkozzunk, ismernek. Helyünk a néptáncosok, népdalénekesek között lenne, csak éppen a nevünk kimaradt a programból” – véli Elekes-Köllő Márta.

„Szó nincs arról, hogy a gyerekektől megvonnánk a fellépés jogát, sőt azt szeretnénk, hogy minden újfalvi tehetség bemutatkozhasson. Péntek estére éppen azért tettük be a programba a helyi tehetségek bemutatkozása programot, hogy még véletlenül sem maradjon ki senki – mondja Egyed József polgármester. Ő is úgy látja, hogy a politika húzódik a háttérben. – Amit mi építünk, az RMDSZ-esek próbálják lerombolni. Nagyobb dolgokba nem tudnak belekötni, ezért most a citerás gyerekeket hozzák fel. Pedig az önkormányzat is vásárolt citerákat, segítjük a kulturális alapból a munkájukat.” A községvezető sajnálja, hogy név szerint nincsenek feltüntetve a citerások, ám – mint mondja – még meggondolhatják, és ma este 19 órától felléphetnek. „Az RMDSZ-esek is jobban tennék, ha az összefogást választanák, mert munka van bőven, elkelne a segítség – mondja Egyed, hozzátéve: – Én nem tartom az RMDSZ–MPP haragot, engem a munkám fog minősíteni.”

Elekes-Köllő Márta azonban azt állítja, ők többször is megpróbáltak leülni az együttműködés érdekében, eredménytelenül.

A gyermekek pedig mindebből semmit nem értenek. Csak annyit mondanak: „Mi szeretünk citerázni, mert nagytata is, dédi is citerázott.”


Ehhez annyi hozzáfűznivalóm van, hogy szomorú vagyok, hogy ide süllyed a falu.
Hogy lehozták a megosztó politikát saját közéletünk szintjére (egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz).
Hogy a kevés pénzből megrendezett, de tartalmas falunapok kezdőnapján ilyen cikket kell olvasni.
Miből állt volna berakni a citerásokat a néptáncosok és népdalénekesek közé? Hiszen a jelenkori vezetésnek így is sokkal több felmutatni valója van mint az előző nyolc évben vezető pozíciókban levőknek.
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: Micimackó » 2010.07.02. 17:53

Hűha! És még azt hittem, hogy én nem értek a politikához .:roll:
Ennyi összevisszaságot rég nem olvashattam össze - vissza. :roll:
Szóval: ki hol és mit oszt meg éppen most? Én azt hittem, hogy a megosztás akkor kezdődött el, amikor két párt indult a legutóbbi választáson. Aztán az egyik nyert, a másik meg nem - ahogy ez lenni szokott. :roll:
Tehát: egyik vezet, a másik meg ellenzékben maradt - ez maga után vont bizonyos megosztást.
De ez évekkel ezelőtt történt, nem? Tehát itt és most senki nem oszt meg senkit és semmit, hanem a hatalmon levő nagytestvér elveszi a kistestvér játékait, nem? :?
Másik:
"a jelenkori vezetésnek így is sokkal több felmutatni valója van mint az előző nyolc évben vezető pozíciókban levőknek."
Gratulálok nekik!
De mondja el végre valaki nekem is, mert csekély értelmemmel nem bírom felfogni: melyek azok a beruházások, megvalósítások, amelyeket a jelenkori vezetés indított el és nem a csúnya régi vezetés terveivel, megnyert pályázataival valósítottak meg? ;)
Nagy érdeklődéssel várom a válaszokat. :shock:
Micimackó
Micimackó
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.07.02. 17:30

Citera cirkusz

HozzászólásSzerző: ata » 2010.07.03. 09:24

Kedves Micimackó!
A megosztó politika lehozatala a falu szintjére: az RMDSZ és MPP országos szintű "beteszünk egymásnak" helyi importja a citerás gyerekek esetében.
Egyfelől a citerások helye nem a bemutatkozó tehetségek között lett volna, hanem a néptáncosok és népdalénekesek között. Ez az MPP tizenkilence.
Az a döntés, hogy ne lépjenek fel a bemutatkozó tehetségek között sem a citerás gyerekek, ez épp a gyerekeket fosztja meg szereplés lehetőségétől.
A másik ami nekem nem tetszik, hogy ebbe miért kellett belekeverni sajtót, hogy pont a búcsú napjára jelenjen meg a cikk?
Fel kellett volna lépni a bemutatkozó tehetségek között (minden bizonnyal nagy elismerést aratott volna az előadás), majd utána elmondani fűnek-fának, hogy milyen megkülönböztetésben volt részünk, leírni szépen Nézőpontban is ezeket a dolgokat.

De mondja el végre valaki nekem is, mert csekély értelmemmel nem bírom felfogni: melyek azok a beruházások, megvalósítások, amelyeket a jelenkori vezetés indított el és nem a csúnya régi vezetés terveivel, megnyert pályázataival valósítottak meg?

Én egy percig sem mondtam, hogy azt a 100 000 eurót (482/2008.05.07-es kormányhatározat), amelyet a község parkosításra és zöld övezetek létrehozására kapott a község, nem az előző alpolgármester hozta össze a falunak, de már a új vezetés költhette el („A parkosításnak hosszú története van, amikor hivatalomat elfoglaltam, már a polcon hevert egy veszendőbe hagyott pályázat e téren" – mondta Egyed József, a község polgármestere.Itt ő bizony csúsztat. ;) ) .

DE, az elmúlt két évben lett a falunak havilapja, kirakták az utcaneveket, úgy ahogy a falu hivatalos honlapján is lehet követni az eseményeket. Ezekhez nem kell nagy pénzalap, csak egy kis akarat.
VISZONT, az nem szép, hogy egyesek kiestek a Barázdából és hogy a falu polgármestere nem jelent meg Simon Márta könyvbemutatóján (az nem számít, hogy kapott meghívót vagy sem, ilyen esetben a megjelenés kötelező, ha nem tudott megjelenni, akkor tessék valakit elküldeni aki az ő nevében gratulál!).

Summa summarum, én nem vonom kétségbe az érdemeit senkinek, de mindkét fél előbb a közösség érdekeit kellene szem előtt tartsa, és utána legyen pártkatona. :!:

---------------------------------------------------------------------------------------------
Amúgy a fentiekről személyesen is elbeszélgetek bárkivel, személyem ismert, ma este ott leszek a falunapok rendezvényein.
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: Micimackó » 2010.07.03. 10:43

Kedves ata!
Miután elolvastam kedves leveled, el kellett vonulnom a gondolkodó sarokba egy időre gondolkodni. :roll:
Arra a következtetésre jutottam, hogy ugyanarról beszélünk, mégis olyan szépen elbeszélünk egymás mellett. Olyan, mint amikor Tigrisnek magyaraznék valamit, ő úgy tenne, mintha értené, de közben bugrálna. ;) Ez a mai modern kommunikáció egyik rákfenéje.

Hogy "miért kellett belekeverni sajtót, hogy pont a búcsú napjára jelenjen meg a cikk?" Mert a polgármesternek nem ez volt az első húzása, ahogy te is szépen ecseteled. Aki nem az ő táborába tartozik, az hiába próbál tenni a közösségért, mert csak koppintást kap a fejére. Most sokszorozottan sértő a dolog, mert gyerekekről van szó.
Megírták a Nézőpontban a hasonló esetet, nem sokat ért.
Vannak vezetők, akik csak akkor hajlandóak odafigyelni, ha elég hangosan mondják nekik.
Ez a média. :oops:

Igen, lehet követni az eseményeket meg a fejlődést. Tegnap is gratuláltam érte.
1. Van Barázdája a falunak, amiből - te mondod - egyesek 2 éve folyamatosan kimaradtak.
2. Házszámtáblák. Nem is tudom, de nálunk a Százholdas Pagonyban ilyen táblákat nem engedett meg Róbert Gida.
Nem értek hozzá, de jó lenne utánanézni, hogy megfelelnek-e a törvényes előírásoknak? Szomorú lenne, ha le kellene cserélni őket és újabb költséget jelentene a községnek.
Van egyéb is?

Nagyon köszönöm a meghívást a falunapokra, de sajnos nem lehetek ott. Egyrészt túl messze vagyok Újfalutól, másrészt pedig programom van már, Malackánál buli lesz. :P

Micimackó
Micimackó
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2010.07.02. 17:30

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: wolfline » 2010.07.05. 10:18

Tisztelettel mindenkinek. Érdeklődnék, hogy Újfalu önkéntes tűzoltóságárál lehet e valami infohóz jutni, az újfalu honlapon olvasgattam róluk , iletve a Barázdában. Van még róluk valami info?
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Riport Libánról

HozzászólásSzerző: ata » 2010.07.20. 08:38

A sötétség csak három napig romantikus
Azt mondják, a Libán név nem más, mint a libbenj változata. Aki átlibben Újfaluból a hegyen, Libán szórványtelepülésen találja magát. Közigazgatásilag Gyergyóújfaluhoz tartozik, alig 60 lélek az állandó lakója, és nem hitük, csupán előrehaladott koruk az oka, hogy nagy ünnepekkor is csak húszan vannak a templomban.

A legfiatalabb lakos kilencéves, jó pár éve tehát, hogy nem kereszteltek, csak temettek. Ennek ellenére a libáni közösség két éve fejezte be a templom építését. Új, római katolikus istenházát építettek, akkorát, melyben a százéves régi, rozoga elődje mindenestől beleférne.

„Ha mindenki elmegy, Libánt felveszi a gaz” – indokolja maradása indokát egy helybéli. Pedig amivel a libániak dicsekedhetnek, az a jó levegő, a hideg víz, mert még villanyárammal sem tudnak szolgálni, s a turistának a sötétség csak három napig romantikus; hamar odébb is áll, néha „tartós élelmiszert” hagyva vendéglátójának: szemes babkávét. Áram nélkül megőrlése körülményes, elrágcsálni pedig időigényes.

A libániak az első falunapokra készülnek, melyet a templom búcsúnapjakor, szeptember közepén, a Szentkereszt felmagasztalása ünnepén tartanak majd. „Házad bárhol lehet a világon, de hazád csak itthon” – ezt írja a székely kapun, melyre egy idős néni mutat: ott kell elkérni a templom kulcsát a gondnoktól. Zetelaki lakos, de legtöbbet itt, édesanyja birtokán
van Barabás Zsolt. Büszke az új templomra, az építéshez – mint mondja – egy jó plébános, a hatvankét hívő összefogása, közbirtokosság, vállalkozók, erdős társulás, önkormányzati segítség és imádság kellett. Két év alatt 200 000 lejből lett templom. Igaz, nem mindenkinek a segítségnyújtás volt az elsőrendű, a gondnok kesereg, hisz a harmincéves garanciával megvásárolt cserép máris hámlik, az eladó hallani sem akar kicseréléséről, inkább magyarázkodik, hogy ő nem évből, hanem idényből szavatolt harmincat, s egy idény nem több egy fagyás-kiolvadásnál. „Hamiskártyás” – legyint a gondnok, de keresi a módját, hogy panasza eredményes legyen. Szívesen mesél a templomról, közösségről. Azt mondja, ha turisták megkérik, hogy nyissa ki a templomajtót, örömmel szakít rá időt, mert bizony ritkán állnak itt meg idegenek: „Ha csak egy embernek is megmutatom a templomot,
addig sem áll üresen”.

Nincs villany, ez az egyik nagy bánat. Ehhez pedig kevés az újfalvi tanács jóakarata. Barabás elmondja, igyekszik az önkormányzat, a közelmúltig azt sem lehetett tudni, Libán hol kezdődik, s hol ér véget, de kérésükre nemrég településjelző tábla került a végekre. A villany viszont nagyobb falat. Ha pedig bevezetnék, azt sem az újságból tudnák meg a libániak. Ennek oka pedig igen egyszerű: postás nem jár. Míg működött az 1–4. osztályos iskola – annak is több éve már, hogy diák híján lakat került ajtajára –, a tanító hordta a nyugdíjat, a levelet az újfalvi postáról. Most akinek pénz kell, vagy ismerősét kéri meg, vagy maga teszi meg a tizenvalahány kilométeres utat.
Hiába is reménykednének abban, hogy újra lesz majd postás-tanító, hisz Barabás szerint férfi még akad, de annyi fogamzóképes asszony aligha van Libánban, hogy kiteljen gyerekeikből egy osztályra való diák. Így egyet is értenek az önkormányzat elképzelésével: elkezdték az iskolaépület felújítását, időnként itt is fogadóórát tart a községvezetés, kirendeltségként fog működni. Jó lenne egy kultúrotthon vagy közösségi ház is, akár olyan, melynek emeletén, a tetőtérben szálláshelyeket lehetne kialakítani – álmodozik a gondnok –, mert akkor már lehetne testvértelepülést is kinézni, meghívnánk ide, ők is meghívnának, csak beindulna valahogy az élet.

– Vannak szálláshelyek, egy-két szobát átadnak a turistáknak a helybéliek, de egy busznyi embert már nem tudnánk lefektetni. Összefogva viszont lehetne tágas szálláshely, közösségi ház – mondja Barabás, s ha az építőanyagról kérdezzük, kivágja magát: – A jelenlegi törvénykezés szerint a legbecsületesebb gazda, aki a sajátját vágja, az is fatolvaj. Aztán ha már így állunk, ha mindenki három-négy szál fát vág ki, hogy bepótolja a házba, azt még az Isten is megbocsátja.

Amíg lesz közösségi ház s villanyáram, Irma néni a fő libáni vendégcsalogató. A gyógyturizmus működik lakásában, sőt még a szomszédokhoz is jut szállóvendég. Bár kapuján szigorú órarend mutatja, nem alkalmas időben érkeztünk, bekopogunk, Irma néni pedig félreteszi a hálás betegtől kapott babkávét, s mesél. Tudása a kezeiben volt, energia formájában, s ezt egy szász orvos vette észre, így alig lett tízéves kislány, máris kórházban segédkezett. Ott tanulta több kenőcs receptjét, s bár igaz a hír, hogy a kommunista rendszerben, Bukarestben a fejeseket gyógyította, ő nem akar mesélni a múltról. Állítja, a régi rendszer emberei ma is élnek, s figyelnek, a bajt hamar az ember fejére hozzák. Ezért nincs neki nyugdíja sem, hiába idézett tanút, aki igazolja, Bukarestben másfél évtizedet dolgozott. Ilie Verdeț például azt vallotta, életében nem látta, holott Irma néni mondja, hetente kétszer ő keverte meg puliszkáját. Irma néni gyulladt idegszálakat, becsípődéseket gyógyít, megszünteti a fejfájást, s halálosnak tűnő tüdőgyulladásból szabadítja meg az embert. Beteges, hetente már csak három napon fogad 5-5 beteget, aki viszont terhesség-megszakítás miatt térne be hozzá, jobb, ha elkerüli most is, akár a múlt rendszerben.

Mondja, tudására az orvosok is felfigyelnek, gyakran van orvosokból álló nézőközönsége kezelés közben, s csak ámulnak, hogy sokórás gürcölés után egy egyszerű asszony percek alatt szabadítja meg betegüket a fájdalomtól. Tudja a gyógyítás nyelvét, ez kétségtelen, ezt tanúsíthatják azok, akiket gyolcsba tekerve, szekérben vittek be hozzá, onnan pedig lábukon távoztak.

Milyen lesz Libán tíz, húsz év múlva? Irma néni utódját keresi. Több fiatalt tanítgatott már, de ha a kézben nincs érzék, a testben energia, nehéz valakit megtanítani. Amit ő tud, legalább könyvben továbbadná. Kéziratát viszont nehezen tudja visszaszerezni egyik tanítványától. Gyógyít hát tovább, amíg bírja. Megszokta, hogy nincs villany, s nem foglalkoztatja a világ baja. Szereti Libánt, nem hagyná el, s aki őt látni akarja, egy lehetősége van: ha ezt a települést is meglátogatja.

Hazafelé indulunk, barna, díszes keretes ablakok virítanak egy fehérre meszelt házon. Falán Petőfi-dombormű. Nemes egyszerűséggel mondja a benne lakó néni, mi miért van: a falu legöregebb háza ez, egykor kocsma volt, ma ő lakik benne. A falán Petőfi pedig csak azért van, hogy házát díszítse.

Libáni egyszeregy, nem világrengető filozófia. A villanyáram hiánya viszont – amit szintén egy libáni lakos mondott – a 2010-es években már több kettőnél.
-----------------------------
Balázs Katalin Hargita népe
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: kia » 2010.07.22. 12:38

Ideje lenne végre befejezni az új honlapot.
kia
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.07.22. 12:27

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: kia » 2010.07.22. 13:05

Ami pedig a helyi politikát illeti az szánalmas,összefogás kellene nem pedig széthúzás.Az RMDSZ-es nagyfiuk meg maradjanak csendbe és engedjék dolgozni polgármestert,van neki baja annélkűl is,a sok igéretnek jó ha egynegyede megvalósul.
kia
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.07.22. 12:27

Gyergyóújfalu.net

HozzászólásSzerző: ata » 2010.08.09. 20:22

Akinek kedve tartja és közlendője van, írhat élőben a gyergyoujfalu.net webmesterének itt: http://gyergyoujfalu.net/hasznos.php
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: wolfline » 2010.08.15. 09:56

Üdv Ata. Mint helyi szakertőnek feltennék pár bagatel kérdést.

Létezik egy anyaországi ismeretségi vonalam, mely lehetővé tenné azt, hogy az önkormányzati újfalvi , kilyénfalvi , tekerőpataki tűzoltó, tűzőrség felszereléshez jusson.Illetve kiegészítse , technikailag fejlessze a már rendelkezésre álló munkaeszközeit.
Szeretném megkérdezni, hogy ezzel kapcsolatban kihez kell fordulni? Gondolom az újfalvi önkormyányzathoz, vagy a helyi közbirtokosságokhoz ?
Részletekkel még nem tudok szolgálni, tekintettel arra, hogy a budapesti kapcsolat arra kért ,hogy egyelőre azt kellene megtudni, ki ebben az illetékes. Tűzoltáshoz szolgáló felszerelésekről lenne szó. Ha megvan az illetékes , akkor vele tudná felvenni a kapcsolatot és megbeszélnék a pontos menetét a dolgoknak.
Ha van email elérhetőséged privi elküldöt és azon keresztül is informálhatjuk egymást.
Ha tudsz ebben segíteni megköszönném, további szép napot.

Wolf
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: leutschau1859 » 2011.01.11. 21:55

Eröst nagy a csend Ujfaluban. Ugy látszik, ebben a nagy hidegben a monitorok, gépek is befagytak. :lol:
"Emlékek nélkül népeknek híre csak árnyék"
leutschau1859
 
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.01.03. 12:23
Tartózkodási hely: Nagymagyarország

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: kia » 2011.01.12. 12:29

Nagy biza!!!Az idő enyhülésével talán be indul az élet is :) :) :)
kia
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2010.07.22. 12:27

Re: Gyergyóújfalu

HozzászólásSzerző: leutschau1859 » 2011.10.23. 13:21

Nem történik semmi Újfaluban lassanként egy éve??? Mi történt az emberekkel???
"Emlékek nélkül népeknek híre csak árnyék"
leutschau1859
 
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2009.01.03. 12:23
Tartózkodási hely: Nagymagyarország

Előző

Vissza: L O K Á L P A T R I Ó T Á K

cron
Not able to open ./cache/data_global.php