HIRDETÉS

Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is tart előadásokat a Mesteriskola "sztárja". A legjobb kérdéseket ingyen belépővel honoráljuk.

Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: Manitu » 2009.03.05. 12:30

Hajdú Marcsi nyelvtanár, Jávor Benedek egyetemi tanár és Schiffer András ügyvéd várják kérdéseiteket.

Kép

Ők a Lehet Más a Politika magyarországi civil mozgalom ügyvivői. Az intézmény nagyon friss, nagyon új és nagyon más. Támogatói fiatal csúcsértelmiségiek. Nemrég párttá alakultak és bejelentették, hogy indulnak az EP-választásokon.

Részleteket meghívottjainkról itt olvashattok: http://lehetmas.hu/rolunk

Kérdéseiteket március 20-ig várjuk.
Manitu
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008.12.17. 15:44

Re: Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: Mákvirág » 2009.03.05. 22:01

Kedves LMP-ügyvivők,

1. Szerintetek miért tartja fontosnak a Transindex, hogy egy erdélyi magyar fórum látogatóinak kérdéseire válaszoljatok?

2. Mi az aduásza az LMP-nek? (kéretik nem hosszas pártprogram-blablákkal válaszolni :))

3. Tényleg komolyan gondoljátok, vagy csak valami szociohack ez az egész? (na jó, erre persze nem fogok őszinte választ kapni)

:)
Mákvirág
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.02.18. 10:13

Re: Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: Boromir » 2009.03.10. 13:17

Hogyan kezelitek a mozgalmon belül a meglévő ideológiai különbségeket?

A közös nevező a mozgalomban (a politikából való kiábrándulás mellett) a fenntartható társadalom ideája, ha jól értettem. Hogy nincs egy komolyan vehető zöld párt Magyarországon, mennyi szavazatot fog szerintetek hozni? Az anarchista/globalizációellenes, SZDSZ-ből kiábrándult liberális, ill. környezetvédő szavazókon kívül még kikre számítotok, kik állhatnak közel ahhoz, amit az LMP képvisel?

Távlatilag valószínűleg „karakteresebb”, jobban körvonalazható pártideológiára lesz szükség, a kiábrándultságból kiábrándultak mozgalmának is konszolidálódnia kell :) s ennek persze az a veszélye, hogy belőletek is kiábrándulnak majd egyesek. Mi a hosszú távú stratégia a konszolidációra és szavazótábor-építésre?
Boromir
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.10. 12:40

Re: Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: Véndiák » 2009.03.14. 11:34

Ez az LMP-nek nevezett új formáció a Centrum párt reinkarnációja? Netán ugyanazt a szerepet szánja nekik az MSZP, mint amit annak idején Kupának?
Véndiák
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2008.12.31. 14:30

Re: Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: emerikusz » 2009.03.15. 22:24

Kivel nem léptek koalicióra ha bekerültök az országgyűlésbe?
emerikusz
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.15. 22:21

Re: Kérdezzen a frissen párttá alakult LMP-mozgalom ügyvivőitől

HozzászólásSzerző: bobbywatson » 2009.03.25. 18:28

Kedves LMP-sek!

1. Első kérdésem a legkevésbé sem aktuális, de nyakas székelyek vagy liberális jogtudósok kedvéért mindig érdemes érinteni a témát, remélhetőleg mindannyiunk okulására. Olvasom (itt), hogy 2007-es adatok szerint Moldova kb 2.8 milliónyi román nemzetiségű lakosából már 800 ezren kettős állampolgárok, s további 1.5 millió moldáv lakos román állampolgársági kérelme elbírálásra vár. A 2003-ban módosított 21/1991-es törvény szerint (román állampolgárság törvénye) az a NEM romániai lakos, aki ismeri a román nyelvet és akinek egyik nagyszülője (vagy szulője) román állampolgár volt, saját maga és gyermekei számára kérvényezheti a román állampolgárságot. Mindettől függetlenül is kérdezném Schiffer Andrást, így 4 év távlatából, van-e olyan passzusa a 2004-es népszavazással kapcsolatos állásfoglalásának (megtekinthető itt), amit ma már átfogalmazna, újraírna? Nem tudom jól emlékszem-e, tényleg csak a népszavazás UTÁN szólalt meg? Mi lesz az LMP álláspontja, ha a távoli jövőben esetleg újra előkerülne az ügy?

2. Az LMP közleményeit általában élvezet olvasni, józan, politikai taktikázástól mentes megnyilvánulások ezek, valósággal felüdítik az embert. A legutóbbi két LMP közlemény (GYF lemondásáról, lasd: lehetmas.hu/hirek/199 és lehetmas.hu/hirek/204) azonban nem tett maradéktalanul boldoggá:
a) valóban szükség van olyan üres szólamokra mint a "Gyurcsány után menjenek a többiek is", vagy "elitváltás kell!" ? (az elit leváltása forradalomkor szokás, bár akkor is szerencse kell hozzá). Önök szerint mi a különbség a Puzsér Róbert féle homogén elit-kép (mely elvitatja a polgároktól azt a lehetőséget, hogy a "legkisebb rosszat" válasszák, tehát antidemokratikus) és a között az elit-kép között amivel szemben az LMP meghatározza magát - és amit később belülről meg akar majd változtatni?
b) Magyarország arról beszél, hogy jelenleg a 2006-os megszorításokat megközelítő AZONNALI költségvetési megtakarításra van szükség, pusztán az egyensúly fenntartása érdekében. A laikus internetező pár perc alatt ilyen számokat talál: GYF (feb16): idén 220 milliárd Ft, 2010-ben 550, 2011-ben 650 Mrd Ft. 4cast: 3-500 Mrd Ft azonnali megtakarítás. Az ember tehát meglepődik, mert a "Gyurcsány szerint nem lehet más a politika – az LMP szerint van alternatíva!" című nyilatkozatuk a következő bolddal szedett mondatba torkollik: "az LMP zöld gazdaságélénkítő javaslatcsomagja egyszerre képes orvosolni a rövid távú gondokat és lefektetni a fenntartható fejlődés alapjait". EGZSYERRE? RÖVID TÁVÚ? A 3 év alatt 250 Mrd Ft-os élénkülést produkáló ÖNFINANSZÍROZÓ programból helyszűke miatt csupán egy dolgot idéznék - s ebből kiviláglik a kérdésem is: "A költségvetési javaslatok nettó egyenlege: 0 Mrd Ft" (3. Tábla: A csomag éves költségvetési vonzata)

3. Talán nem én vagyok az egyetlen aki hiányolja az LMP soraiból Lányi Andrást (nem tudom szavazati jog híján ildomos-e ilyeneket mondani). Úgy látszik nem szándékoznak egymásra találni. El tudnak árulni bármit is a VALÓDI okokról?

Bocsánat a terjedelemért. Köszönöm a válaszokat.
bobbywatson
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2009.03.20. 22:43

Topikzárás

HozzászólásSzerző: Manitu » 2009.03.31. 13:55

Köszönjük a kérdéseket. Hamarosan visszatérünk a válaszokkal.

P.S. A kérdéseket nem tartalmazó hozzászólásokat töröltem.
Manitu
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008.12.17. 15:44


Vissza: Kérdezzen Müller Pétertől, az egyik legnépszerűbb magyar szerzőtől

cron
Not able to open ./cache/data_global.php